Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: Electric Jabsco toilet not working?

Electric Jabsco toilet not working? 27 Jul 2017 01:27 #1

  • Garchar
  • Garchar's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Posts: 470
  • Thank you received: 37
I put the boat in storage last winter and everything was working great. This year the two year old Jabsco electric toilet is not pulling water in from the lake. It pumps out just fine if I fill it with shower head water. What might the Problem be?? Thanks for any suggestions. Garchar :unsure:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

GARCHAR :D
1988 2655
2009 Volvo Penta 5.7 300 hp DP F3s
Twice Past Commodore
Northwest Outboard Trailer Sailors, Eugene,OR

Electric Jabsco toilet not working? 27 Jul 2017 01:46 #2

  • Pcpete
  • Pcpete's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Posts: 1424
  • Thank you received: 331
Start with the "duh!" part first. Did you open the thru hull valve? Ask me why I ask...
Okay, fresh water or salt? Salt can build up on the pump and really slow the works down. Have you tried to reverse flush the intake line? I once had a couple of rather dead shrimp stuck where the intake hose fits onto the pump. If you want to get crazy you could use a bucket of water and a hose to see if the pump is sucking. Hopefully it's as simple as that for you too.
The following user(s) said Thank You: Garchar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

P/C Pete
Edmonds Yacht Club (Commodore 1993)
1988 3818 "GLAUBEN"
1980 Encounter Sunbridge "Misty Blue" (Sold)
MMSI 367770440
1972 Chevrolet Nova Frame off Resto-mod in the garage
Boating on the Salish Sea since 1948

Electric Jabsco toilet not working? 27 Jul 2017 02:55 #3

  • floatyerboat
  • floatyerboat's Avatar
  • Away
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Posts: 725
  • Thank you received: 93
I installed a electric jabsco last year and I'm trying to remember if there was a small filter or screen at the pump. I think there is. Do you hear the pump motor running when you call for water?
If you cant hear the pump motor I'd look for electrical problems, blown fuse, loose connection maybe. If you hear the fill pump but no water its most likely a filter or screen. The electric flush has two separate pumps. A maserator and a pump to fill the bowl with water. Worst case, if your temperatures dipped below freezing over winter you may have had some water trapped in the impellor and it may have cracked.
As Pete said the thru hull valve is a good one to check, That's happened to me too.
The following user(s) said Thank You: Garchar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dan
Frostbite Falls, Minnesota
Claudia V. III
1988 - 3218
Gas Drives
Last Edit: by floatyerboat.

Electric Jabsco toilet not working? 30 Jul 2017 14:41 #4

  • Garchar
  • Garchar's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Posts: 470
  • Thank you received: 37
Pcpete Yes, But always a good question. Garchar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

GARCHAR :D
1988 2655
2009 Volvo Penta 5.7 300 hp DP F3s
Twice Past Commodore
Northwest Outboard Trailer Sailors, Eugene,OR

Electric Jabsco toilet not working? 30 Jul 2017 14:43 #5

  • Garchar
  • Garchar's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Posts: 470
  • Thank you received: 37
Thanks guys I'll double check the intake. Garchar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

GARCHAR :D
1988 2655
2009 Volvo Penta 5.7 300 hp DP F3s
Twice Past Commodore
Northwest Outboard Trailer Sailors, Eugene,OR
  • Page:
  • 1
Moderators: JeffwAlaskanmutt
Time to create page: 0.086 seconds
Powered by Kunena Forum